Baktériumok és paraziták a BARF étrendben
Baktériumok és paraziták a BARF étrendben
Szalmonella, e-coli, élősködők – amivel a nyers etetés ellenzői biztosan ijesztgetni fogják!
Ha valaki nyers etetésre vált, vagy legalábbis gondolkozik a váltáson, gondos gazdiként elkezd az interneten olvasgatni háttérinfokat, blogokat, fórumokat (ahol sok hozzáértő és hozzá nem értő önti a „tudást”), és természetesen kikéri az állatorvos véleményét.
Kapni fog hideget-meleget, hasznos és félrevezető információkat, és nagyon sok figyelmeztetéssel és rémtörténettel fog találkozni, melyre a koronát az állatorvos teszi fel!
Nyers hús? A nyers hús tele van szalmonellával, e-coli baktériumokkal, élősködőkkel, ételmérgezést, férgesedést okoz, „eszébe ne jusson”, csak árt a kutyának, tuti megbetegíti, és hasonló „jótanácsok”.
Természetesen vásárlóinktól is sokszor kapjuk meg ezeket a kérdéseket, hogy mi a helyzet a baktériumokkal, élősködőkkel, ha nyers etetésre vált a kutyájával vagy cicájával.
Egy szemléletes példa mielőtt hosszabb magyarázatokba kezdenénk – csak képzeljük el kutyánkat, aki a kertben elássa a kapott csontot, majd kis idő múlva kiássa és vígan elropogtatja… Előtte valószínűleg se nem fertőtleníti, se nem főzi meg, mégis egészségesen életben marad. Vajon hogy lehet ez, hiszen a baktériumok, élősködők megbetegítik… Vagy mégsem ennyire egyszerű a téma?
Először is nagyon fontos elkülöníteni azt, hogy ezek a baktériumok teljesen másképp okozhatnak problémát az embereknél, mint az állatoknál – s nézzük is meg, hogyan.
A cikk tényekre alapuló, egyszerű magyarázat lesz, bővebb információkat a lenti linkeken találhat.
Emellett hasznos tanácsokkal látjuk el, hogy hogyan kerülhető el a baktériumok, élősködők által okozott probléma, akár az állatok, akár az emberek esetén – hisz valószínűleg a nyers etetést a saját konyhájában készíti elő.
Szalmonella
A szalmonella baktérium által okozott fertőzés a szalmonellózis.
Embereknél a problémát alapvetően a kezeletlen nyers húsról (leginkább szárnyasok), a nyers tojásról (általában a tojáshéjon található baktériumok a tojás felnyitásakor rákerülnek a nyers tojásra), illetve szennyezett felületről történő átvitel okozza.
Ha a szalmonella baktérium egyes típusai bekerülnek az emberi bélrendszerbe, a hosszú vékonybélben elszaporodnak, és a szalmonellózis tüneteit okozhatják.
Ön pl. meg szokta mosni a csirkemellett, csirkecombot, kacsahúst a csap alatt, mielőtt elkezdi felvágni, darabolni, és a sütőbe teszi? Ha igen, máris megtette az első lépést afelé, hogy a zubogó/fröcskölő víz segítségével a konyha felületeit elárassza a szétszóródó szalmonella baktériumokkal! Majd felszeleteli a paradicsomot, a hagymát ezeken a felületeken, és máris beszennyezhette szalmonellával a nyers saláta összetevőit…
DE!
És ez egy nagyon fontos DE. Az emberi emésztő csatorna nagyon hosszú, hisz a mindenevőknek szüksége van a hosszú emésztőrendszerre, hogy a tápanyagokat, vitaminokat, vizet fel- illetve vissza tudják szívni a bevitt táplálékból.
A kutyák és macskák (a húsevők) szervezetének felépítése teljesen más! Ebből adódik, hogy a különböző baktériumok az egészséges állatok számára nem jelentenek veszélyt.
A húsevők emésztő rendszere más felépítésű mint az emberé. Már szájüregükben elkezdődik a fertőtlenítés, nyáluk lizozim tartalma elkezdi a baktériumok sejtfalának roncsolását, így bizonyos baktériumokat már itt elpusztít.
Következő védelmi vonalként a húsevők gyomorsavának PH értéke és erőssége is lényegesen másabb, mint az embereké, így ez a vonal a káros baktériumokat még tovább pusztítja. Ez a gyomorsav olyan erős, hogy képes arra, hogy a húst, a csontokat, és gyakorlatilag szinte mindent megemésszen.
Emésztő csatornájuk pedig rövid (a mindenevőkhöz és növényevőkhöz képest), ami nem teszi lehetővé, hogy egy „káros” baktérium a szájüreg-gyomorsav vonal után, a rövid emésztő csatornában el tudjon olyan mértékben szaporodni a hasznos baktériumok ellenében, mely valós problémát (szalmonellózis) okozhat.
E-coli
Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be: részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását.
Kutyáknál – a már korábban tárgyalt okokból kifolyólag – csak ritka esetben okozhat problémát: ha a nagyon fiatal kölyökkutya immunrendszere nagyon gyenge, mert beteg vagy fertőzött anyától született, és így az anyatejjel nem kapta meg a szükséges immun-védelem alapjait; vagy idős, legyengült immunrendszerű kutyáknál.
Élősködők
A sokkoló fagyasztás (gyorsfagyasztás) a komplett BARF menük tartósítási eljárása, mely az esetleges élősködőket elpusztítaná.
Ugyanakkor fontos, hogy a minőségi, emberi fogyasztásra szánt alapanyagokból készült BARF menük nem tartalmaznak élősködőket, hiszen az emberi vágóhidakról származó húsok nem kukacos húsok (hatósági állatorvos véletlenszerűen folyamatosan ellenőrzi a vágóhidak munkáját).
A BARF Magyarország HACCP rendszerű üzemében, illetve a folyamatos fertőtlenítés következtében pedig a menük tiszta, higiénikus környezetben, és olyan folyamatban készülnek, ami a visszafertőzés lehetőségét szinte kizárja.
Emberi konyha higiéniája nyers hússal való munka esetén
Az alapvető higiéniai szabályokat a konyhában minden esetben érdemes betartani, ahol nyers hússal, tojással dolgozik az ember – így otthon is!
Ha Ön otthonában, a konyhában készíti el a nyers kosztot kedvencének, akkor különösen fontos a higiéniai szabályok betartása, illetve a megfelelő fertőtlenítés a feldolgozás után a munkapulton és környékén.
Már említettük korábban, hogy nyers húsokkal való munka során fontos, hogy a húsokat – akár kutyájának, akár saját ételhez készíti – ne mossa le csap alatt, ezzel ugyanis a fröcskölő víz segítségével a baktériumokat szétteríti, és így a közelben lévő felületeket, vagy akár készételeket, fogyasztásra szánt nyers alapanyagokat (zöldség, gyümölcs) is befertőzheti.
Nyers hússal való munka után mindig javasolt a megfelelő kézmosás, akár fertőtlenítő hatású kéztisztítóval – ám ilyenkor fontos a tájékoztatón található hatóidő betartása (tehát megfelelő ideig mossa a kezét a készítménnyel, mielőtt leöblíti).
A fertőzéseket okozó baktériumok a hőt nem tolerálják, így a forralás, főzés, megfelelő hőkezelés emberi fogyasztás esetén biztonságossá teszi az ételeket baktériumok szempontjából.
Tárolás esetén pedig fontos, hogy a nyers húsokat 5oC alatti hőmérsékleten tárolja, vagy fagyasztóban tartósítsa.
Állatorvosok sokszor javasolják, hogy legalább forrázza le a húst, ha már nyersen adja oda kutyájának.
Ez a felszínen valóban elpusztíthatja a baktériumokat, ám azok nem csak a felszínen, hanem magában a hús belsejében is megtalálhatóak, és a forrázás azokra semmilyen hatással nem lesz. Ugyanakkor vitaminok, ásványi anyagok a forrázás hatására roncsolódnak.
Összességében elmondható tehát, hogy a baktériumokkal, élősködőkkel való ijesztgetés a nyers etetéssel kapcsolatban – a megfelelő higiéniai szabályok betartásával vagy megfelelő komplett menük rendelésével – teljesen alaptalan, mindössze hangulatkeltés célját szolgálja.
Kapcsolt cikkek:
https://portal.nebih.gov.hu/-/elelmiszer-biztonsagi-jo-tanacsok-husetelek-keszitesehez
https://portal.nebih.gov.hu/-/kerdezz-felelek-a-szalmonella-okozta-megbetegedesekrol
https://portal.nebih.gov.hu/-/kerdezz-felelek-az-e-coli-fertozesekrol